Spelregels Blackjack

Het doel van het kaartspel Blackjack is om van de dealer te winnen, oftewel van de bank. Heb je 21 dan heb je gewonnen! Simpel zou je zeggen, toch? Als je 21 hebt heb je altijd gewonnen, dit is de hoogste haalbare met het kaartspel blackjack.

De puntentelling gaat als volgt. De kaarten die je krijgt hebben de waarde die je ook daadwerkelijk ziet, als je een 3 en een 8 hebt dan heb je in totaal 11 punten. Alle afbeeldingen zijn 10 waard, dus de boer, heer, vrouw zijn allen 10 punten. De azen zijn 1 of 11 punten, deze mag jezelf bepalen. Je krijgt van de dealer 2 kaarten, heb je hoger dan de dealer en denk je hiermee te kunnen winnen? Of heb je als basis een sterker hand dan die van de dealer. Mocht je er nog een kaart erbij willen hebben, vraag je om een hit, extra kaart dus. Heb je meer dan 21 dan heb je verloren, ook wel busted genoemd.



Verdubbelen

Als je wilt verdubbelen, moet je eerst weten wanneer dit kan en in welke posities. Bij verdubbelen wordt je inzet verdubbeld. En je kan dit alleen doen als je een kaarten totaal van 9, 10 of 11 hebt. Je krijgt dan 1 kaart erbij en niet meer! Als je een 9 hebt en je krijgt er een 3 bij dan is je totaal 12 en dat blijft ook zo. Bij een dubbele score kan je ook verdubbelen dan moet je 9 of 19 anders 10 of 20 hebben.

Splitsen

Als de dealer je 2 van dezelfde kaarten geeft die ook dezelfde waarde hebben kan je deze splitsen. Dit geldt voor alle waarde's. Bij een splitsing van je kaarten krijg je ook maar 1 kaart erbij. Soms kan je meerdere keren splitsen. Als je 2 azen hebt en je splits deze en je krijgt hierna nog een aas, mag je deze ook splitsen, maar ben je er niet toe verplicht. Je blijft dan wel de punten behouden als je niet verder gaat. Hou er ook rekening mee dat bij een splitsing geen blackjack mogelijk is, wordt wel als 21 geteld. In het kort kan splitsen heel complex zijn, doordat je kan doorsplitsen en nog eens kan verdubbel tijdens dit proces.

Verzekeren

Verzekeren van je spel word ook wel in het engels Insurance genoemd. Dit kan je alleen doen als de dealer een aas heeft als eerste kaart. Je kan dan je inzet verzekeren door op de verzekerlijn een inzet neer te leggen, deze wordt dan verdubbeld als de dealer blackjack krijgt. Hierdoor wordt je verlies minder en moet je het als compensatie zien en tegemoetkoming van de bank. Let wel als de bank geen blackjack heeft bij wel je verzekering kwijt en kan soms tot bijna dubbele verlies lijden. Wees dus voorzichtig met verzekeren, bij lagere inzetten wordt dit ook niet aangeraden. Blackjack is een mooi spel, simpel en complex tegelijk.

Heb jij blackjack, terwijl de dealer een aas heeft, wordt je niet direct 1,5 keer uitbetaald. Je krijgt dan de optie op een 1 op 1 betaling, je kan deze natuurlijk accepteren of doorspelen, mocht de bank ook dan 21 behalen, is het gelijkspel en wordt je niet uitbetaald en heb je ook geen verlies, dit heeft de engelse termen 'stand-off' en 'even money'.

Overgeven

Zoals eerder vermeldt kan je de spelregels van blackjack in diverse hoofdstukken splitsen en elke hoofdstuk heeft zo zijn eigen unieke reglementen. Het laatste hoofdstuk hieruit is het overgeven of wat ze ook in het engels noemen 'Surrender'.

Je kan dus vroegtijdig het spel verlaten zonder je gehele inzet kwijt te raken. Als jij een 13, 14,15 of 16 heb en de bank heeft een 9 of 10 als eerste kaart, is er de mogelijkheid om je te overgeven. Dan verlies je alleen de helft van je inzet in plaats van je totale inzet. Let wel op een gouden regel is als de bank een aas heeft als eerste kaart deze regel niet van toepassing is.

Ook waar je rekening mee moet houden dat niet alle landen en online casino's dit regel hanteren. Vooral in Belgie en Amerika wordt dit wordt wel standaard toegepast.

Ik wil ook €250 blackjack bonus Ontvang direct